6 de març del 2012

Ciències: Flotació

Aquí us deixo una sessió d'experimentació que vaig fer a P4 per treballar la flotació (sura o no sura).

1. Cada taula forma un grup cooperatiu, on podem trobar una galleda amb aigua i diferents materials al voltant: pinces d'estendre, taps de suro, taps de plàstic, plastilina, escuradents, fregalls, esponges, vaixells de paper, bales, trocs de fusta, peces de construcció de plàstic i de fusta, càpsules de cafè, llapis de colors, ceres dures i petxines.

2. Cada grup classifica el material abans de començar a manipular-lo (fem hipòtesi) en: sura, no sura o no ho sé.




3. A continuació els grups comproven les seves hipòtesi introduint tots els materials a dins de la galleda amb aigua. Hi ha moltes variables en la flotació, i us recomano que comproveu vosaltres mateixos els resultats abans de fer la sessió. Per exemple, els fregalls semblaven iguals, però alguns suren i d'altres no. Els infants van dir que era perquè alguns tenien més foradets i l'aigua podia passar per allà. El mateix va passar amb les càpsules de cafè. Són alguns aspectes que hem de tenir presents abans de fer la sessió amb els alumnes. Jo, per exemple, vaig provar tot el material abans, i algun el vaig descartar o el vaig reemplaçar per un altre que m'interessava més.

4. Tornem a classificar els objectes: sura, no sura, no ho sé.

5. Ho classifiquem també en un mural, amb les imatges de cada objecte.

Durant tota la sessió és interessant fer fotos i anotar alguns dels comentaris que sorgeixen a l'aula. Aquest recull i alguna petita explicació de la mestra sobre la sessió és el document que podem afegir a l'àlbum dels infants.També podem fer alguna fitxa d'avaluació final. Jo vaig fer una graella amb les mateixes imatges que heu vist al punt 5 (les del mural) i els nens i nenes havien de posar un gomet blau si sura o un gomet groc si no sura al costat de la imatge.